Bouwkundige transformaties

Een transformatie is dé manier om een locatie weer toekomst te bieden, door een nieuwe functie of update te geven. 

Transformatie van bestaand vastgoed neemt steeds vaker de rol van nieuwbouw over. Op veel plaatsen zijn leegstaande kantoorpanden of schoolgebouwen te vinden. Vaak kunnen deze gebouwen niet voorzien in de huidige marktvraag, maar leent het casco van het pand zich prima voor een transformatie in een andere functie.

Bouwbedrijf van Gerven houdt zich bezig met de laatste ontwikkelingen binnen de maatschappij. Transformatie en houtskeletbouw spelen een belangrijke rol in het duurzaam oplossen van lokale en/of regionale uitdagingen omtrent huisvesting. In samenwerking met diverse partners geven wij leegstaand vastgoed een nieuwe bestemming. Allereerst lichten we iets meer toe waarom transformeren, hoe aan te pakken en regelgeving. Bent u geïnteresseerd in gerealiseerde projecten? Scrol snel door voor een overzicht van onze gerealiseerde transformaties.

Waarom transformeren?

Voor de komende jaren heeft Nederland een immense bouwopgave van ruim 961.000 woningen door heel Nederland. Bouwlocaties zijn schaars en planprocedures tijdrovend. Transformaties zijn doorgaans sneller dan nieuwbouw en ook voordeliger omdat het casco van het bestaande pand behouden blijft.

Door achterstallig onderhoud en verandering van wet- en regelgeving voldoen gebouwen niet meer. Zo zijn vanaf 2023 alle kantoren in Nederland, groter dan 100 m2, wettelijk verplicht een label C of hoger te hebben. Kantoren met een slechter label mogen dan niet meer worden gebruikt. Bovendien zijn de maatschappelijke baten hoger, transformaties gaan namelijk leegstand en verpaupering tegen. 

Waarom vastgoed transformeren?

Transformatie kantoorgebouw naar 201 appartementen – Arnhem

Energielabel G, F en E verbeteren

Transformatie Rabobank naar 82 appartementen – Den Bosch

Energie label G en F verbeteren?

Om een kantoor van label G of F naar label C te renoveren zijn vrijwel altijd bouwkundige ingrepen nodig. Kantoren met een label D of E naar een label C kan vaak al door de klimaatinstallatie en de verlichting aan te pakken. Het verbeteren van het energielabel brengt kosten met zich mee. Het is verstandig om – met het oog op de toekomstige aanscherping van het verplichte energielabel – een juiste afweging te maken welke verbeteringen ingezet moeten worden. Bijvoorbeeld welke maatregelen direct getroffen kunnen worden en welke op een later tijdstip nog mogelijk zijn. Graag helpen wij u met onze expertise bij het maken van de juiste (financiële) afweging. Slimme investeringen leveren direct maandelijkse besparingen op.

Bouwkundige transformatie

Transformatie kantoorpand naar 43 appartementen + commerciële plint Eindhoven

Energielabel C voor kantoorpanden, wat houdt het in?

Wellicht is het niet onopgemerkt gebleven, energielabel C wordt de minimale verplichting voor kantoorpanden vanaf 2023. Om te achterhalen welk energielabel een kantoorpand heeft, kan een zogenaamd energielabel (EPA-U) aangevraagd worden. Het EPA-U (Energie Prestatie Advies Utiliteit) certificaat is het energielabel voor gebouwen. Met dit certificaat wordt aangetoond hoe energiezuinig een gebouw is. Verder maakt dit energielabel voor kantoren duidelijk welke energiebesparende maatregelen er mogelijk genomen moeten worden.

Kantoren met een energielabel D of slechter mogen niet meer gebruikt worden vanaf 2023. De verwachting is dat vanaf 2030 alle kantoren een energielabelverplichting A moeten hebben, vanaf 2050 moeten alle kantoren energieneutraal en gasvrij zijn.

Energielabel G verbeteren? Bouwbedrijf van Gerven

Nieuwbouw en transformatie voormalige Norbertus Mavo – Tilburg

Duurzame verbetering door bouwkundige aanpassingen

Duurzame verbetering maakt gebouwen beter, van labelsprong tot Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). Hiermee krijgt onroerend goed meerwaarde, wordt zuiniger en het wooncomfort neemt toe. Pandeigenaren krijgen een kwalitatief beter gebouw en bewoners een gezonde en comfortabele woning met een lagere energierekening! En daarmee dus nog meer gebruikersplezier!

Hoe vastgoed transformeren?

Transformatieprojecten dwingt opdrachtgevers, ontwerpers en adviseurs om met maatwerkoplossingen te komen. Om een optimaal product te realiseren welke voldoet aan de huidige wet- en regelgeving op het gebied van verduurzaming en energiebesparing, is kennis en ervaring nodig. Naast het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van vastgoed richt Bouwbedrijf van Gerven zich ook op het transformeren van vastgoed. Op basis van onze jarenlange ervaring en specifieke kennis voorzien wij u graag van deskundig advies tijdens de voorbereiding en realisatie van transformatieprojecten.

Bouwbedrijf van Gerven gaat graag een gesprek aan over de mogelijkheden van transformatie van uw bestaand vastgoed.

Hoe vastgoed transformeren?

Transformatie kantoorgebouw naar 104 appartementen – Arnhem 

Transformatie voormalig kantoorgebouw naar 47appartementen aan de Frederiklaan – Eindhoven

In opdracht van Magis Vastgoed

Transformatie voormalig kantoorgebouw naar 201 appartementen aan de Groningersingel  – Arnhem

In opdracht van Magis Vastgoed

Transformatie  kantoor Elzentlaan  – Eindhoven

In opdracht van Magis Vastgoed

Nieuwbouw en transformatie voormalig Norbertus Mavo aan de Hendrik van Tulderstraat – Tilburg

In opdracht van FLS Vastgoed

Transformatie kantoorgebouw naar 104 appartementen aan de Velperweg – Arnhem

In opdracht van Magis Vastgoed

Transformatie Rabobank naar 82 appartementen aan de Helftheuvelweg – ‘s-Hertogenbosch

In opdracht van Magis Vastgoed

Bouwkundige transformatie

Transformatie kantoorpand naar 43 appartementen + commerciële plint aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan – Eindhoven

In opdracht van Magis Vastgoed

Transformatie voormalige RF portiersloge Philips naar 7 luxueuze, industriële appartementen – Eindhoven

In opdracht van Amvest

Transformatie kantoorpand naar 106 appartementen + commerciële plint aan de Boschdijk – Eindhoven

In opdracht van Magis Vastgoed

Transformatie kantoorgebouw naar appartementen aan de Europalaan – Eindhoven

In opdracht van Magis Vastgoed

Transformatie RAG Pompgebouw naar 8 appartementen – Strijp R Eindhoven

Transformatie op maat?

Bij Bouwbedrijf van Gerven zijn we bekend met de verschillende bouwtechnieken. Door ervaring weten we waarmee we rekening moeten houden als we aan het werk gaan. Bouwbedrijf van Gerven adviseert bij bestaand en nieuw vastgoed, van planvorming tot realisatie. Wil je meer informatie of een afspraak met ons maken? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij gaan graag met je aan de slag om een bestaand gebouw een nieuwe bestemming te geven!